A kto teraz dożyje merytury? Trzeba mysleć teraz żeby mieć na chleb, a nie o tym co będzie kiedyś, bo przeżyjemy dziś myślami o kiedyś i nic nigdy nie będziemy mieć. Ale to jest tylko moje zdanieSampan pisze:Póki freelancer młody to nie myśli o etacie, ale potem?
Firma opłaca składki emerytalne a młody człowiek pracując na umowę o dzieło zapomina odkładać na prywatną emeryturę no i potem ma duży problem.
Praca przy komputerze pomysłem na przyszłość?
Moderator:mkamil
Freelancerka może pomóc w zdobyciu doświadczenia i to nie tylko zawodowego, ale także w zarządzaniu własnym czasem. Człowiek, który nauczył się pracować, nie będąc "pilnowanym" będzie bardziej samodzielny pracując w grupie. Według mnie praca zdalna jest ok.
-
- Użytkownik
Oczywiście, że jest to przyszłościowy pomysł, tylko należy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim należy się poświęcić konkretnej branży, która w jakimś stopniu jest nam bliska (handel, copywriting, tworzenie stron www, grafika komputerowa, prowadzenie bloga itd., itp.).
Poza tym warto realnie spojrzeć na kwestię przychodów. W przypadku freelancerów zatrudnienie jest rzeczywiście niepewne i może się okazać, że jednego miesiąca zarobimy dużo, a następnego nic...
Trzecia sprawa, na jaką bym zwróciła uwagę, to typ osobowości. Czy potrafisz się zdyscyplinować, pracując w domu? Poświęcić czas na pracę bez rozpraszania się? Jeśli tak, to OK. Jeżeli masz wątpliwości, przemyśl to. Praca przed komputerem nie przyniesie oczekiwanych korzyści, jeśli jest się mało systematycznym.
I ostatnia sprawa, chociaż jedna z najważniejszych - działalność gospodarcza. Myślę, że decydując się na taką formę zatrudnienia, warto się zarejestrować i rozliczać z otrzymanych zarobków. Rozwiązuje to problem emerytury, chociaż na pewno zmniejszy nasz dochód o podatki i składki...
Poza tym warto realnie spojrzeć na kwestię przychodów. W przypadku freelancerów zatrudnienie jest rzeczywiście niepewne i może się okazać, że jednego miesiąca zarobimy dużo, a następnego nic...
Trzecia sprawa, na jaką bym zwróciła uwagę, to typ osobowości. Czy potrafisz się zdyscyplinować, pracując w domu? Poświęcić czas na pracę bez rozpraszania się? Jeśli tak, to OK. Jeżeli masz wątpliwości, przemyśl to. Praca przed komputerem nie przyniesie oczekiwanych korzyści, jeśli jest się mało systematycznym.
I ostatnia sprawa, chociaż jedna z najważniejszych - działalność gospodarcza. Myślę, że decydując się na taką formę zatrudnienia, warto się zarejestrować i rozliczać z otrzymanych zarobków. Rozwiązuje to problem emerytury, chociaż na pewno zmniejszy nasz dochód o podatki i składki...
Myślę, że taka praca jest dobrym sposobem na dorobienie sobie. Opłaca się teraz re-sprzedaż na allegro np. ubrań. Pomocne są w tym statystyki allegro. Popularne jest też zarabianie w marketingu internetowym, czy na programach partnerskich.
Widać sami znawcy pracy na komputerze w przyszłości. Na stacjonarnym pracujecie, czy lapku. Co sadzicie o takim pcg 71811m do pracy i nauki. Sony vaio to dobra firma?
Dużo osób zarabia w taki sposób dziś i to całkowicie normalne. Wiele branż już dawno temu przeniosło się do internetu i bardzo dobrze sobie radzi. Szczególnie w reklamie i promocji to widać. Nawet popularne stały się szkolenia dla copywriterów, których potrzeba w branży. Mówię o szkoleniu firmy http://premium-consulting.pl/szkolenie-copywriting spotkałeś się już z takimi ogłoszeniami?
To raczej pewne, że w przyszłości informatyzacja pójdzie jeszcze dalej i większość rzeczy będzie można wykonywać zdalnie, po prostu klikając odpowiednie komendy. Trzeba jednak pamiętać o zagrożeniach, jakie niesie ta praca. Jeśli będziemy pracować z domu, to nasze relacje z ludźmi jeszcze bardziej się ogranicza, a to może wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne. Sam od kilku lat pracuję z domu i niestety, ale odczuwam izolację. Nawet byłem kilkukrotnie na spotkaniu z panią psycholog, z tego środka w Warszawie: http://psychoterapia-kielczyk.pl/ i wychodzi na to, że potrzebuję dłuższej terapii.