Jak żyć z astmą.
Moderator:mkamil
Wiem, że problem jest coraz bardziej powszechny i dlatego chciałam się z wami podzielić stroną portalu http://www.totylkoastma.pl/ Astmę definiuje się jako przewlekłą chorobę zapalną ścian oskrzeli, związaną z naciekiem złożonym głównie z komórek kwasochłonnych, która prowadzi do zwężenia oskrzeli. Definicja ta jest bardzo ważna, bo świadomość, że mamy do czynienia z przewlekłym procesem zapalnym, a nie tylko z chwilową dusznością, jest czymś kluczowym dla skutecznego leczenia tej choroby. Na astmę można zachorować zawsze, ale istnieją trzy najbardziej charakterystyczne grupy wiekowe, w których choroba ta jest rozpoznawana najczęściej. Pierwsza przypada na okres wczesnodziecięcy, druga ok. dwudziestego roku życia, a trzecia dopiero po sześćdziesiątce. Co ciekawe, bardzo często astma rozpoznawana i leczona u dzieci w okresie dojrzewania przycicha, więc wiele osób myśli, że już z tej choroby się wyleczyło. Gdyby jednak zrobić w tej grupie biopsję śluzówki oskrzeli w czasie, gdy nie ma objawów, okazałoby się, że tam cały czas utrzymuje się zapalenie.
Ja ostatnio ciągle natykam się na wątpliwości co do tego, czy dzieciom z astmą można podawać sterydy. Mnóstwo sceptycznych matek jest bardzo zaniepokojonych, gdy o tym słyszy, warto więc chyba to uściślić. Otóż: sterydy podawane w przypadku astmy są najczęściej podawane w formie wziewnej, przy której wystąpienie efektów ubocznych z reguły kojarzonych ze sterydami jest znikome. Co zresztą potwierdzają badania. Zła opinia sterydów wynika przede wszystkim z tego, co jest efektem długoterminowego stosowania doustnego, co jednak już od półwiecza zalecane jest tylko szczególnie ciężkim przypadkom… Tutaj jest bardzo dobry tekst dotyczący tego, jak działają leki GKS (glikokortykosteroidy – czyli sterydy potocznie) http://www.totylkoastma.pl/artykuly-eks ... dow,5.html który może rzucić nieco światła na tę sprawę. Warto poczytać szczególnie z tego względu, że słowo „sterydy” coraz bardziej wywołuje bardzo negatywne emocje, a nie zawsze tak powinno być. I astma jest jednym z takich przypadków.