Kruszce - w co jeśli chodzi o kruszce teraz opłaca sie inwestować?
Złoto, srebro?
Podobno brylanty sa popularne, ale czy zyskowne?
Kruszce - w co teraz opłaca sie inwestować?
Moderator:mkamil
- MateuszWawrzyn
- Użytkownik
W dłuższej perspektywie pewnie brylanty są zyskowne, ale wydaje mi się, że jednak takim mocniejszym pewniakiem jest złoto. O inwestowaniu w srebro nie słyszałem, za to w czasie ogladania sztabek złota w mennicy staropolskiej ( mennicastaropolska.pl ) wpadło mi w oko, że faktycznie sztabki srebra też są sprzedawane i z tego co się można domyślać, to są tańsze niż złoto.
A ile masz kasy na wydanie?
A ile masz kasy na wydanie?
- MateuszWawrzyn
- Użytkownik
i jak, w co zainwestowałeś?
złoto, monety?
złoto, monety?
Moja babcia inwestowała swego czasu w monety i z tego co wiem trzyma je dla nas na jej "dar po śmierci" - sorry ale ona autentycznie tak to kiedyś ujęła, bez komentarza.
Natomiast wg mnie dobrym miejscem na zakupy monet, złota czy w ogóle kruszców jest Skarbnica Narodowa (podaję adres) - pewne miejsce,i bez stresu.
Natomiast wg mnie dobrym miejscem na zakupy monet, złota czy w ogóle kruszców jest Skarbnica Narodowa (podaję adres) - pewne miejsce,i bez stresu.
Aktualnie? Najlepiej w złoto.
Brylanty również są opłacalne niemniej trzeba się jednak trochę na tym znać - na czystości, inkluzjach ponieważ jeden brylant drugiemu jest nierówny.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest właśnie inwestycja w złoto. Szczególnie dla laików, którzy nie znają się na innych kruszcach. Jego cena od wielu lat nieustannie rośnie.
Sam jakiś czas temu zabezpieczyłem pewną ilość oszczenosci właśnie w taki sposób. Dla zainteresowanych w tej mennicy:
https://mennicazlota.pl/
aktualnie oferują dobrą wymianę waluty z najlepszych mennic w Europie.
Brylanty również są opłacalne niemniej trzeba się jednak trochę na tym znać - na czystości, inkluzjach ponieważ jeden brylant drugiemu jest nierówny.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest właśnie inwestycja w złoto. Szczególnie dla laików, którzy nie znają się na innych kruszcach. Jego cena od wielu lat nieustannie rośnie.
Sam jakiś czas temu zabezpieczyłem pewną ilość oszczenosci właśnie w taki sposób. Dla zainteresowanych w tej mennicy:
https://mennicazlota.pl/
aktualnie oferują dobrą wymianę waluty z najlepszych mennic w Europie.
-
- Użytkownik
Chyba zawsze dobrze było inwestować w złoto. Jego ceny idą znacznie w górę już od kilku dobrych lat.
Coś nowego dla początkujących, z niewielkim kapitałem, poczytajcie o obligacjach korporacyjnych, później można z giełdą spróbować.
Obligacje może nie tyle, że są dziwne, ale jednak żeby je mądrze kupić, to trzeba się trochę znać. Co do kruszców - to oczywiście, zgadzam się, to sie opłaca, a jeszcze jak kupuje sie je fizycznie np takie złoto czy diamenty ( przykład z mennicy http://www.mennicastaropolska.pl/kategorie/diamenty-10) to masz je fizycznie w domu, a nie w jakiejś "wirtualnej" przestrzeni z której ani wyjąć ani sprzedać:)