Innowacje we własnym biznesie
Moderator:mkamil
Krótko i konkretnie;) Fajnie by było, gdyby polskie firmy wyznawały podobną filozofię. Właśnie, jak myślicie, czy takie innowacje, o których rozmawiamy są teraz postrzegane przez przedsiębiorstwa jako szansa rozwoju i rozwijania konkurencyjności czy może bardziej jako "zło (nie)konieczne"?
Póki co chmura ogranicza się raczej do składowania/przechowywania danych, a nie korzystania z aplikacji w chmurze.
Tylko o czym my w ogóle mówimy, skoro w firmach nie instaluje się nawet programów antywirusowych a co dopiero tak zaawansowane technologie jak przetwarzanie cloud.
Tylko o czym my w ogóle mówimy, skoro w firmach nie instaluje się nawet programów antywirusowych a co dopiero tak zaawansowane technologie jak przetwarzanie cloud.
Więc może właśnie dlatego trzeba o tym mówić? Myślę, że brak wykorzystania takich rozwiązań wynika tylko i wyłącznie z braku świadomości, więc jestem zwolennikiem organizowania szkoleń z tego zakresu. Szkoda, że spora część konferencji na temat cloudu narazie jest kierowana do specjalistów IT, a nie do przedsiębiorców, którzy z podstawową wiedzą informatyczną stoją różnie. To, co piszesz jest prawdą - bywa, że w firmach nie myśli się o takich podstawach, jak antywirus, ale nie można też generalizować. Wydaje mi się, że z biegiem czasu coraz więcej firm będzie zainteresowanych nowoczesnymi technologiami w prowadzeniu firmy i będziemy mieć do czynienia z coraz częstszymi wdrożeniami.
Wiele firm nie stać na licencje kosztujące grube pieniądze.
gdzie tam innowacje ...
wrzucasz masę kasy w jakąś nowoczesną technologie i zwróci Ci się ona za 100 lat - w ogóle się nie opłaca
opłaca się tak samo jak zakup nowego auta z salonu - wiadmo jak z tym jest ...
wrzucasz masę kasy w jakąś nowoczesną technologie i zwróci Ci się ona za 100 lat - w ogóle się nie opłaca
opłaca się tak samo jak zakup nowego auta z salonu - wiadmo jak z tym jest ...
Niektórzy wolą auto z salonu zamiast zastanawiania się, co w używanym może być nie tak, jakie mankamenty udało się ukryć itd. Porównanie chyba trochę nietrafione.
Nowoczesna technologia wcale nie musi kosztować masę kasy. Rozmawialiśmy o chmurach - ich założeniem jest właśnie oszczędność: korzystanie z oprogramowania, aplikacji, narzędzi bez kupowania nie wiadomo jakiej ilości sprzętu, dbania o jego serwis, naprawiania usterek. Myślę,że obecnie na tym w dużej mierze polega problem polskich przedsiębiorstw z innowacjami - uważa się, że technologia = ogromne koszty. A wcale tak nie musi być.
Nowoczesna technologia wcale nie musi kosztować masę kasy. Rozmawialiśmy o chmurach - ich założeniem jest właśnie oszczędność: korzystanie z oprogramowania, aplikacji, narzędzi bez kupowania nie wiadomo jakiej ilości sprzętu, dbania o jego serwis, naprawiania usterek. Myślę,że obecnie na tym w dużej mierze polega problem polskich przedsiębiorstw z innowacjami - uważa się, że technologia = ogromne koszty. A wcale tak nie musi być.
ja wprowadziłem firmę sprzątającą http://www.top-cleaning.pl/ która zajmuje się sprzątaniem a ja mam więcej czasu na zajęcie się firmą i klientami...
Wiadomo, ze nie musi, ale czasem jest jednak tak, że człowiek uważa, ze lepiej wydać trochę więcej i mieć coś solidnego, jak np. spolidny sprzęt komputerowy taki jak tu: http://www.thomas-it.pl/o-firmie.html Więc nie widzę nic złego w uważaniu, że dobra technologia to ogromne koszty, no może nie ogromne, ale jakieś na pewno. Nie da się tego do końca uniknąć, chyba się ze mną zgodzisz...Grzegorzz pisze: uważa się, że technologia = ogromne koszty. A wcale tak nie musi być.
A ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie co to znaczy że jesteśmy innowacyjni ? Jak do tego dążyć ? Chciałbym dostać dofinansowanie na rozwój biznesu ale nie chcę brać kredytu. Słyszałem że firmy takie jak http://dotacjenainnowacje.taxand.pl/ dają pieniądze na rozwój firmy jeśli widzą w nas potencjał i jesteśmy dla nich innowacyjni. Co możecie mi o tym powiedzieć ? Czekam na Wasze komentarze.
A co z systemami informatycznymi, które usprawniają działanie firmy? Mówię tutaj między innymi o elektronicznym obiegu dokumentów albo działaniach związanych z analizami i raportami. Zobacz sobie na przykładzie artykułu http://www.connecto.pl/jak-elektroniczn ... anie-firmy, że firma może sprawnie, szybko i o połowę taniej niż dotychczas.