Co aktualnie czytacie?
Moderator:mkamil
Aktualnie czytam "Arsenal. Jak powstał nowoczesny klub sportowy", ale strasznie mnie męczy. Nic ciekawego, nie polecam. To co mogę polecić to książka Paula Mersona "Jak nie być profesjonalnym piłkarzem". Może niezbyt mądra, ale sporo anegdotek i kupa śmiechu.
Jak nie wiecie co czytać to ja polecam Kroniki Saltamontes Moniki Marin. To trylogia. Książki zarówno dla młodzieży jak i dla dorosłych. Fajne realia, bo okres po drugiej wojnie światowej. To przygody dwóch chłopców, sierot. Dużo przygód, marzeń, tajemnic, tajemnicze Bractwo
Ogólnie wciąga, ja pierwszy tom przeczytałem w jeden dzień i pobiegłem do ksiegarni po drugi 

Czytałam Kroniki Saltamontes, dla mnie to coś więcej niż przygoda. To prawdziwa przyjaźń, uczucia, bezinteresowna pomoc w potrzebie, zaufanie, naiwność taka dziecięca, jakże sodka, mądrość i ta tajemnica, której odkrycia nie mogłam się doczekać. Rzecz jasna losy Adama i Aleksa to ciekawa sprawa, spotykają na drodze różnych ludzi, musza w poszukiwaniu siebie i szczęścia pokonać wiele przeciwności aby ostatecznie , podążając za głosem serca, popełniając czasem błędy odnaleźć to, o czym marzyli w sierocińcu.
Monika Marin przez swoich bohaterów przekazuje wiele prawd, które są dzisiaj zapomniane. Któż kocha i szanuje tak bezinteresownie jak Adam i Aleks, czy ludzie bogaci są dzisiaj otwarci na biednych, traktują ich jak równych sobie jak np. Anabelle? Oczywiście tajemnicze bractwo wzbudza wiele emocji, sama ciekawa byłam jak skończą się "śledztwa" chłopaków i ich bliskich.
No naprawdę te pozycje są bardzo bogate w prawidłowe wzorce zachowań, pokazują wiele uczuć i cech jak wierność, dobroć. No i ten wątek miłosnyzuzka pisze:Monika Marin przez swoich bohaterów przekazuje wiele prawd, które są dzisiaj zapomniane. Któż kocha i szanuje tak bezinteresownie jak Adam i Aleks, czy ludzie bogaci są dzisiaj otwarci na biednych, traktują ich jak równych sobie jak np. Anabelle? Oczywiście tajemnicze bractwo wzbudza wiele emocji, sama ciekawa byłam jak skończą się "śledztwa" chłopaków i ich bliskich.

Czytam w każdej wolnej chwili, nie tylko klasyczne powieści, ale i książki publicystyczne, czy poezję. Od siebie mogę polecić książkę "Spacerownik po świecie. Impresje, eseje" - to dość nietypowa książka, o podróżowaniu w formie wierszy, idealna dla amatorów podróży i poezji.