Jak założyć bloga?
Moderator:mkamil
Chodzi o firmowego bloga, czy prywatnego? Jeśli o firmowego, to najlepiej założyć go przy pomocy oprogramowania z wordpress.org - mają tam wszystko, co niezbędne, w tym motywy (są darmowe, ale warto rozejrzeć się za płatnymi, są bardziej profesjonalne). O domenę i hosting trzeba jednak zadbać samemu, ale to nie problem i nie kosztuje to wiele
Najłatwiej założyć bloga na jakiejś darmowej platformie blogowej, ale firmowego bloga lepiej stworzyć przy pomocy jakiegoś systemu CMS typu WordPress - to najpopularniejsze i moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Wystarczy zarejestrować domenę i wykupić hosting, a potem wgrać na serwer odpowiednie pliki (można je pobrać z pl.wordpress.org), zainstalować odpowiednie wtyczki i wszystko odpowiednio skonfigurować.
Najtaniej wyjdzie założenie bloga na jakiejś darmowej platformie, ale w przypadku firmowego bloga nie jest to najlepszym pomysłem - to rozwiązanie raczej dla amatorskich blogów. Lepiej stworzyć bloga w oparciu o WordPressa (więcej tu pl.wordpress.org), na własnym hostingu zajmie to więcej czasu i trzeba będzie wyłożyć co najmniej kilkadziesiąt zł na hosting i domenę, ale warto.sara201 pisze:Jak założyć bloga? Gdzie waszym zdaniem najlepiej go założyć? Ile to kosztuje?
Na początku trzeba mieć szybki internet. Ja tam proponuje internet z Play. A b loga możesz prowadzić na wordpress jest on dość łatwy w obsłudze i wydaje mi się, że darmowy, ale nie jestem pewien. Zawsze możesz też zamiast bloga prowadzić fb co jest teraz bardziej popularne. No i więcej osób na pewno zajdzie przeczytać twoje wpisy. A przecież po to się blogi prowadzi. Zawsze także można prowadzić wideo bloga i wrzucać go na kanał na youtube.