Leczenie prywatnie
Moderator:mkamil
Od kiedy dowiedziałem się, że zaćmę można usunąć w ramach NFZ w czeskich klinikach np. PROVISUS, to od razu zainteresowała się tym tematem. Okazuje się, że pacjent sam wybiera soczewki w ramach pakietu, do tego ma zagwarantowaną polską opiekę lekarzy, leki osłonowe, ubezpieczenie, wizyty kontrolne po zabiegu (już w Polsce).
Jestem przekonany, że leczenie prywatne to zdecydowanie lepsza opcja od publicznego. Jest tak z kilku powodów. Przede wszystkim mniejsze kolejki, a także większa swoboda w dokonywaniu zakupów. Dzięki temu każda specjalizacja może pracować w oparciu o najnowocześniejsze technologie, tak jak okulista może wykorzystać na przykaład perymetr ap 300
Ja już od wielu lat chodzę prywatnie do lekarzy. Większość specjalistów, których odwiedzam, w tym ginekologa, stomatologa, lekarza rodzinnego i dermatologa, mam w Centrum Medycznym Danea w Bielsku Białej. Bardzo lubię tam chodzić, bo nigdy nie muszę czekać długą za wizytą i czuję się traktowana indywidualnie, a nie jako "kolejna, następna pacjentka"... Polecam każdemu z tamtych okolic
Ale jak jest możliwość wykonania zabiegu na NFZ to warto skorzystać. Przykładowo, w PROVISUS w Czechach, a dokładnie w Cieszynie wykonują operacje zaćmy w ramach NFZ: http://lepiejzobacz.cz/. Babci się tak udało w 2-3 tygodnie dostać na zabieg. W Warszawie były wstępne badania, i te po też. Wyjazd był zapewniony, wszystko, o nic nie trzeba było się martwić.