Fundusz czy lokata?
Moderator:mkamil
-
- Użytkownik
Ciekawe dysputy:) ja polecam oze -> odnawialne zródła energii, zainwestowałem w nie 28 000 i nie żałuje, zyski są pewne:) jakby ktoś chciał info czy coś, zapraszam na priv:)
Jeśli nie boisz się ryzyka warto zainwestować w fundusze inwestycyjne. Są to jednak przede wszystkim lokaty długoterminowe. Nie można spodziewać się wysokich zysków po dwóch czy trzech latach. No i warto oczywiście rozłożyć pieniądze po różnych funduszach. W momencie, gdy jeden nie jest opłacalny - reszta może na niego zarobić.
Jeśli chodzi o fundusze, są teraz zdecydowanie bezpieczniejsze, ale nie warto korzystać z produktów banków, jak np arka. Dla wielu ludzi był to strzał w kolano
Ludzie poznali smak funduszy zwłaszcza MIŚ które potraciły po 70-80% aktywów do dnia dzisiejszego nie odrobiły nawet połowy z tego. A TFI obiecywały mega zyski.
Warto pamiętać o przeanalizowaniu funduszy i ich sytuacji na rynku. Pierwszy lepszy przykład z brzegu: arka- gdy nie zyskiwała dużo miała mało uczestników, gdy potroiła zyski nagle wszyscy wskoczyli na 'pokład' arki, która w krótkim okresie poszła w dół- wtedy większość wyszła- cudowna taktyka, prawda?
Z tą Arka to prawda, śledzę kursy akcyjne i zrównoważone i faktycznie w pewnym momencie eksplodowała a potem zapikowała w dół. O mało co też bym wskoczył na pokład tuż przed spadkiem, ale z braku czasu odkładałem założenie rejestru. Dzisiaj nie żałują.
Należałoby rozważyć obydwie możliwości . Jeśli lubisz ryzyko to fundusz ,jeśli nie to lokata . Według mnie najbezpieczniej poradzić się kogoś kto ma dostęp do jednego i drugiego . Mój szwagier przed rozwiązaniem takiego problemu był u doradcy z OF. Jak na razie jest zadowolony
Według mnie BPH Subfundusz Selektywny spełniłby Twoje oczekiwania, ponieważ cechuje się on umiarkowanym ryzykiem inwestycyjnym, a stopy zwrotu są dosyć wysokie. Stopa zwrotu po upływie roku wynosi +12,09%, a dwóch latach +28,4% (wg. danych ze strony http://www.bphtfi.pl/klienci-indywidual ... elektywny/). Subfundusz opiera się na inwestowaniu w polskie i zagraniczne spółki, które w ocenie zarządzających mają najlepsze perspektywy na przyszłość. Sam myślę nad zainwestowaniem pieniędzy w ten sposób.Tomasz82 pisze:a jaki konkretnie fundusz polecacie? zależy mi na takim, który cechowałby się minimalnym bądź umiarkowanym ryzykiem i wysoką stopą zwrotu po max. 3 latach.