Języko obcy online - czy to się sprawdzi?
Moderator:mkamil
Witam, ja z pytaniem do bardziej doświadczonych z Państwa. Chciałbym pracownikom zafundować kurs językowy (jako prezent). Początkowo myślałem o "normalnej" szkole językowej, ale w sieci natknąłem się na taką stronę: www.chatterbox.pl/ Prowadzą kursy językowe online, ale w dość rewolucyjny, jak dla mnie, sposób, bo w cztery oczy z lektorem. Sprawdziłem na sobie darmową lekcję próbną i jestem na tak. Przede wszystkim nie ma sztywnych godzin, można się umówić z lektorem o dowolnej porze, no i jest możliwość korzystania z urządzeń mobilnych. Myślicie, że taki prezent się sprawdzi jako motywator (bo że się przyda, to nie mam wątpliwości)?
Jeśli mam być szczery to zamierzam upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - podszkolić trochę pracowników w językach i dodatkowo stworzyć poczucie, że dbamy o rozwój kadry. Taki www.chatterbox.pl wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, bo jest mniej zobowiązujący niż tradycyjne lekcje, w sensie nie przywiązuje do konkretnych terminów i miejsca spotkań. A ja nie chcę ingerować w czas wolny personelu.
Ja kiedyś próbowałam przypomnieć sobie podstawy niemieckiego poprzez kurs online, ale ostatecznie było to dla mnie tak niewygodne, że musiałam zrezygnować. Łatwiej mi idzie przyswajanie wiedzy, jak mam przed sobą podręcznik czy ćwiczenia i mam tekst przed oczami. Bycie wzrokowcem bardzo się przydaje, ale czasem, jak tutaj, to przekleństwo