Hałas z turbin wiatrowych
Moderator:mkamil
Witam. Piszę do Was bo sprawa jest dość poważna. Dowiedziałem się od sąsiada że po nowym roku w naszej okolicy mają postawić kilka wiatraków które mają generować prąd elektryczny. Na pewno wiecie o co mi chodzi bo np w Niemczech są tego całe farmy a w Polsce ta gałąź energetyki jeszcze się rozwija. No i pytanie czemu akurat w mojej okolicy ? Bardzo się boję że te turbiny wiatrowe będę tak głośne że zaburzą spokój i harmonię w tej przepięknej okolicy. A Wy jakie macie zdanie na ten temat ? Znacie może jakąś na prawdę dobrą i sprawdzoną firmę której będę mógł zlecić pomiary hałasu już po zamontowaniu takich wiatraków ? Oczywiście sam też przeglądałem internet w poszukiwaniu takiej firmy. Z tego co zauważyłem to bardzo dobrze sprawa prezentuje się na http://eco-noise.pl/uslugi-z-zakresu-ak ... iatrowych/ Zajmują się między innymi: określanie infradźwięków, tonalności oraz impulsowości hałasu turbin, ciągły monitoring emisji hałas oraz analizy optymalizacyjne lokalizacji turbin wiatrowych m.in. dotyczącej planów zagospodarowania przestrzennego. A co Wy sądzicie ?