Otwarta przestrzeń biurowa, czy to dobry pomysł?
Moderator:mkamil
Hej, zastanawiam się nad zaaranżowaniem nowej siedziby mojej firmy zajmującej się tworzeniem i projektowaniem aplikacji internetowych oraz ich pozycjonowaniem w stylu open space, czyli w taki sposób, iż biurka pracowników poustawiane są w jednej dużej przestrzeni, bez podziału na oddzielne pokoje czy gabinety. Do tej pory uważałem, że zaaranżowanie biura w taki sposób podniesie efektywność pracy moich pracowników, jednak po przeczytaniu artykułu dostępnego na stronie https://www.biznesowi.pl/7-zasad-pracy- ... pen-space/ nabrałem pewnych wątpliwości. A w co o tym myślicie?
Ja odradzam. Sama pracuję w takich warunkach i ciężko jest zebrać myśli, gdy non stop ktoś ci gada nad uchem albo słyszysz rozmowy z innego działu na tematy, o których nie masz najmniejszego pojęcia, ale słuchasz, bo nie masz wyjścia. Trudno o ciszę i spokój, a w takich branżach jak testowanie oprogramowania, proponowanie rozwiązań technologicznych i pozycjonowanie, ważne jest skupienie, szczególnie przy tworzeniu strategii, omawianiu ważnych elementów kampanii czy raportach. Warto jednak rozważyć oddzielne biura.