Klimatyzacja czy wiatrak sufitowy
Moderator:mkamil
Klimatyzacja jest wybawieniem w upały, ale niestety ostro żre prąd i niekoniecznie sprzyja zdrowiu pracowników. Jeśli nie jest odpowiednio często czyszczona i serwisowana, staje się siedliskiem zarodników pleśni, pyłów, bakterii. I potem to wszyscy wdychają, fuj. Niewłaściwie użytkowana (np. uruchomiona w pomieszczeniu, w którym otwarte jest okno lub drzwi na korytarz) staje się nieefektywna. Jest też uciążliwa dla osób noszących soczewki kontaktowe i pracujących cały dzień przed monitorem - bardzo wysusza powietrze, czasem nawet krople do oczu nie pomagają. A jeśli jest ustawiona na zbyt niskie temperatury, przyczynić się może do przeziębienia. Trochę głupio jest rozchorować się tak w środku lata ;-)
Tak więc z klimą trzeba się umieć obchodzić.
Jeśli ktoś posiada małe biuro, może spróbować tańszymi sposobami obniżyć temperaturę w pomieszczeniu, np. poprzez zastosowanie odpowiednich rolet w oknach czy zakupić przenośne urządzenie, które łączy funkcje wentylatora z chłodnicą wykorzystującą zjawisko odparowywania wody.
Tak więc z klimą trzeba się umieć obchodzić.
Jeśli ktoś posiada małe biuro, może spróbować tańszymi sposobami obniżyć temperaturę w pomieszczeniu, np. poprzez zastosowanie odpowiednich rolet w oknach czy zakupić przenośne urządzenie, które łączy funkcje wentylatora z chłodnicą wykorzystującą zjawisko odparowywania wody.
Klimatyzacja, za którą odpowiadają http://www.klima24h.pl/ to było dokładnie to, za czym się rozglądaliśmy. Warunki pracy stały się dużo przyjemniejsze a do tego są odpowiedzialni za montaż, z którym sami z pewnością byśmy sobie nie poradzili.
- Michał.Mordak64
U nas w biurze montażem klimatyzacji zajęła się firma ACS z Gdańska i powiem wam, że nie wyobrażam sobie, jak mogliśmy pracować bez klimatyzacji w te upały. Teraz pracuję nam się o wiele lepiej w chłodzie.
-
- Użytkownik
U nas w domu jak i w pracy montażem klimatyzacji zajęła się firma Yogico z Ząbek. Firma oferuję ciekawe rozwiązania w bardzo konkretnych cenach.
Jak dla mnie bardzo dobra ofertę ma firma PUCH ze Zgierza. Ale mu potrzebowaliśmy rozwiązania bardziej przemysłowego i własnie w tej firmie go znaleźliśmy. Firma PUCH oferuję serwisu komór chłodniczych, instalacji wykorzystywanych w tunelach szokowego mrożenia i rozwiązania mające zastosowanie właśnie w chłodnictwie przemysłowym.
-
- Użytkownik
A gdzie zakładaliście klimę w waszym aucie ? Ja całkiem przez przypadek zamontowałem klime w swoim aucie w firmie CentralKlim na urlopie w Wadowicach. Bardzo dobrze, że zamontowałem bo potem wracaliśmy do Warszawy w totalnym upale a klima tym bardziej się przydała.