kto odpowiada a rekrutację?
Moderator:mkamil
To zależy o jakiej odpowiedzialności mówimy, bo prezes zawsze odpowiada za wszystko w sensie prawnym, chyba że wykaże iż błąd to nie jego wina a podwładny działał na własną rękę.
Tu już wchodzimy nieco głębiej, bo to zależy od rodzaju zawiązanej spółki Co do rekrutacji- generalnie dział hr jest za nią odpowiedzialny. Można też zlecić to firmie zewnętrznej.
To zależy od rodzaju firmy, u mnie w spółce nie ma działu HR, a w okresie rekrutacji czy zmian w zarządzaniu personelem korzystamy z usług zewnętrznych specjalistów w zakresie zarządzania kapitałem ludzkim (ostatnia wykonywana usługa to np. zarządzanie wynagrodzeniami). Dla wielu firm takie rozwiązanie jest po prostu tańsze, niż utrzymywanie działu HR.
Zakładam, że w większych firmach jest to po prostu dział HR, a rekrutacje zazwyczaj są wieloetapowe. Mniejsze firmy poszukują pracowników we własnym zakresie albo mogą też korzystać z usług agencji pośrednictwa pracy np. https://www.people.com.pl/
Myślę, że wtedy jest większa szansa na znalezienie dobrego specjalisty, bo taka encja wnikliwie dopasowuje osobę do branży, pod kątem np. kwalifikacji, stażu pracy etc. Co myślicie o takich firmach? Opłaca się wynająć?
Myślę, że wtedy jest większa szansa na znalezienie dobrego specjalisty, bo taka encja wnikliwie dopasowuje osobę do branży, pod kątem np. kwalifikacji, stażu pracy etc. Co myślicie o takich firmach? Opłaca się wynająć?
My jeśli chcemy coś sprawdzić do kontaktujemy się z biurem bia.com.pl i oni sprawdzają nam potencjalnych pracowników, oczywiście jeśli chodzi o lojalność i wiarygodność, bo raz mieliśmy poważny problem z nowym pracownikiem, więc teraz szef woli dmuchać na zimne.