motywacja pracowników
Moderator:mkamil
Nie zgodzę się, że premia jest najlepszym sposobem motywowania. Działa wtedy, kiedy pracownik mało zarabia, nie ma zagwarantowanego tego ekonomicznego bezpieczeństwa. Wtedy pracuje dla pieniędzy. Motywacją jest też rozszerzenie zakresu kompetencji i odpowiedzialności, możliwość podejmowania decyzji. Dobrze jest też, kiedy występuje zbieżność celów firmy i pracownika, kiedy wie po co robi to, co robi. Wtedy bardziej mu zależy i bardziej się angażuje.
No a właśnie tacy pracownicy, którzy nie mają spokoju finansowego stanowią ponad 75% pracowników w Polsce.
A jak ktoś ma pieniądze, to może sobie olać i premie i wyjazd.
Chociaż w takim wypadku premia ma conajmniej 4 zera, wiec też nie do pogardzenia jest.
A jak ktoś ma pieniądze, to może sobie olać i premie i wyjazd.
Chociaż w takim wypadku premia ma conajmniej 4 zera, wiec też nie do pogardzenia jest.
Wydaje mi się, że najbardziej motywująca jest wizja podwyżki lub nawet awansu. Ale istotne mogą być też takie rzeczy jak relacje ze współpracownikami czy szefem. Bo przecież nikt nie chce pracować w nieprzyjemnej atmosferze. Dużo też zależy od indywidualnego podejścia.
Niedawno było Halloween.
W naszej firmie zakupiono więc dynię dla każdego pracownika i wszyscy razem wycinaliśmy im oczy, nosy i usta. Zabawa genialna, a nastroje tak się poprawiły, że aż miło się pracowało... Ważne jest, żeby oprócz pieniędzy atmosfera w firmie była 'normalna' - przyjemna. Bez tego nawet zarabianie dużej kasy raczej nie do końca cieszy. Przynajmniej mnie :]
W naszej firmie zakupiono więc dynię dla każdego pracownika i wszyscy razem wycinaliśmy im oczy, nosy i usta. Zabawa genialna, a nastroje tak się poprawiły, że aż miło się pracowało... Ważne jest, żeby oprócz pieniędzy atmosfera w firmie była 'normalna' - przyjemna. Bez tego nawet zarabianie dużej kasy raczej nie do końca cieszy. Przynajmniej mnie :]
ostatnio bulwersuje mnie, ze roczniki moich wlasnych dzieci 1) nie mogą znalezc pracy, 2) jak juz nawet znajdą, to na poniżających warunkach w stylu umowy o dzielo - przy wymaganiach, jak przy normalnym, regularnym etacie. Ok, rozwoj w postaci szkolen i konferencji, i integracja jest fajna i motywująca. ale dla mnie podstawa to zapewnienie dobrych warunkow pracy. sam jestem pracodawca, i staram sie, zeby moi pracownicy byli zadowoleni z tego, ze moga sie cieszyc pelnia praw pracowniczych. jesli ktos nie wie, jak to zrobic, to niech zapyta w cresco group, to mu powiedza, jak mozna zapewniac dobre warunki zatrudnienia i nie bulic za to bóg wie jakich pieniędzy.
Świetnym sposobem na motywację pracowników jest udział w programie motywacyjnym takim jak http://multibenefit.pl/
Ja uważam, że najciekawszą formą motywowania pracowników do wydajniejszej pracy są wyjazdy integracyjne. W mojej firmie jest bardzo fajny szef i często organizuje nam właśnie takie wypady w różne miejsca w Polsce. Polecam w szczególności wynająć sobie takie domki letniskowe nad morzem i zorganizować imprezę w jednym z nadmorskich kurortów. Satysfakcja gwarantowana - szczególnie jeśli trafi się na fajną pogodę